Thursday, August 20, 2009

Masataka Tomozoe


Masataka Tomozoe, usahawan dan jutawan Jepun. Katanya…

“Saya hanya mahu berfikir secara positif, saya cuba sedaya upaya untuk melupakan perkara yang buruk dan biar apapun yang terjadi, saya cuba untuk tidak berfikir secara negatif. Yang utama ialah untuk melihat ke depan, kerana walau Anda tidak mengendahkan hari esok, ia tetap akan datang”.

Kita sebagai hamba, diberi tugas oleh Allah sebagai khalifah dimuka bumi. Tugasan hidup kita sudah jelas, iaitu untuk seorang hamba yang berjaya menjalankan perintah Tuhannya dengan cukup bagus. Maknanya, Anda dan saya ada peranan masing-masing dalam hidup kita ni.

Kita mungkin seorang bapa, seorang ketua di tempat kerja, seorang suami dan seorang anak. Walau siapa jua kita, kita tetap ada beberapa tanggungjawab untuk dilaksanakan dengan penuh cemerlang. Terpulang pada kita bagaimana kita melakukannya.

Kita sendiri pun bagi tugasan dengan seseorang, kita nak tugasan tu dilaksanakan dengan cukup bagus, hebat sekali mengikut kemahuan kita. Bila orang yang kita suruh tak buat kerja, atau kerjanya tak cukup bagus, kita tak berpuas hati kekadang naik hangin. Mungkin, begitu juga dengan Allah apabila berdepan perangai kita yang sedikit ‘degi’.

Mungkin sebab itu juga DIA menurunkan masalah, sebagai balasan atas perbuatan kita, kedegilan kita.

Untuk membuat sesuatu dengan cukup cemerlang, bagus dan hebat sekali, kena berfikir secara positif, lupakan semua yang buruk juga yang menyakitkan hati kemudian bergerak mencapai matlamat. Maafkan semua orang yang pernah menyakitkan hati, selepas itu fokuskan sepenuh perhatian pada usaha memajukan diri. Kita buang banyak masa jika terlalu kerap melayan semua yang negatif.

Be positive all the way!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Join