Wednesday, January 20, 2010

Bagaimana untuk kita mengekalkan fikiran positif dari pagi sampai ke malam

20-01-10

Dipetik dari www.imotivasi.com

Assalammualaikum… Ramai di kalangan kita hanya boleh bertahan dalam fikiran positif dari pagi sampai ke tengahari. Selepas tengahari, setelah melalui berbagai kesibukan (dan diserang oleh kemengantukan) mood kita berubah, lantas ‘feeling’ kita juga berubah menjadi sedikit ‘down’ lalu membawa kepada fikiran-fikiran negatif liar yang masuk ke minda kita.

Untuk merubahnya semula kepada fikiran positif, lakukan mental check – bertanya pada diri sendiri apa yang Anda rasai sekarang ni dan bertanya apa khabar motivasi Anda. Kemudian, fokuskan fikiran sebanyak mungkin kepada perkara-perkara yang menggembirakan Anda.

Anda boleh memikirkan perkara-perkara yang boleh membuat Anda rasa seronok, teruja, terhibur atau tertawa. Kawal ia selama mungkin, supaya dengan itu fikiran negatif tak dapat menguasai Anda.

Anda mungkin ada hobi yang Anda suka buat, ada orang yang anda sayangi, ada seseorang yang Anda selalu ingati. Fokuskan fikiran Anda kepada perkara-perkara ni untuk merubah fikiran dari negatif kepada positif.

Jangan lawan fikiran negatif yang didorong oleh emosi-emosi negatif. Anda susah nak menang. Sebaliknya, fokus pada membina lalu mengekalkan fikiran-fikiran positif di boosterkan oleh emosi-emosi positif (ceria, gembira, seronok, hepi, bersemangat).

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Join